ADAUGA UN TRUCK
Pionierii food truck-urilor in Romania - Burger Van

TRUCK OF THE WEEK

Pionierii food truck-urilor in Romania - Burger Van

Data Publicarii: 01-09-2017 | 3712 Vizualizari

 

14242478_1442567112424844_4646198203855434640_o.jpg

 

Burger Van este primul food truck adevărat din Bucureşti. Inspirat de scena mâncării urbane şi a food truck-urilor din Londra, Paris şi Berlin, Burger Van a fost metronomul scenei de street food din București. Proiectul a luat ființă în 2014, și principalul scop a fost popularizarea scenei de street food cu mâncare proaspătă în general și a burgerilor în particular. Trei ani mai tarziu, putem să spunem fără niciun dubiu că succesul Burger Van a jucat un rol important în dezvoltarea street foodului autohton.

 

Sunteți primul van, primul statement în materie de street food, de food truck în România. Cum v-a venit ideea? Să-i spunem, letopisețul BurgerVan de la înființare și până acum. :D

Ideea de Burger Van a fost inspirată de food court-urile și food truck-urile din afară, în special de scena din Londra, Paris și Berlin. Simțeam că e direcția normală înspre care trebuie să se îndrepte și România. De la concept până la produsul final a durat aproximativ șase luni, timp în care am tot testat rețete pentru a ne lansa în vara lui 2014.

 

De ce BurgerVan și nu alt nume?

Pentru că este primul food truck, și în special primul food truck cu burgeri.  Noi ne-am dorit să fie ceva care să explice de la sine cât mai ușor conceptul. Și totodată să se asocieze sintagma “burger van” cu noi.

 

18491828_1733067066708179_5232335167430918422_o.jpg

 

Ce înseamnă să călătorești și să gătești? Plăcerea ca plăcere, dar implică și anumite costuri și riscuri.

Cu un restaurant totul este mult mai previzibil. Adică există fluctuații în clienți, personal, încasări, marfă etc. Dar în definitiv e previzibil. La un food truck, în schimb, fiecare eveniment e diferit. Poți să vinzi mai mult sau mai puțin, ai problema logisticii mărfii, problema vremii, fie că e cald, fie că e ploaie sau frig, problema turelor de lucru ș.a.m.d. Practic fiecare eveniment este diferit și trebuie plănuit în detaliu.

 

Sunteți deschizători de drum în domeniul street food în România, dar ce vă deosebește cu adevărat de restul competiției?

Suntem primii și, de bine de rău, avem experiența a tot ce presupune un food truck. La noi, totul e gătit pe loc, cooked to order. Putem spune că și modul de preparare al burgerilor ne deosebește de restul, pentru că din cate știu, suntem singurii care facem smashed burgers.

20992655_1843149569033261_7875493940208132126_n.jpg

 

Ce presupune un food truck? Ne referim de la concept până la mentenanță.

Sunt câteva elemente cheie fără de care un food truck n-ar putea supraviețui, iar aici ne referim la menținerea calității, coeziunea echipei, mentenanța mașinii, răbdarea (care este foarte importantă), deschiderea către o groază de chestii noi pe care e foarte posibil să nu le fi știut inainte, cum ar fi gaze, curent sau mecanica mașinii.

 

Cum vedeți piața de food truck-uri la noi în țară? În ultima perioadă se poate simți o dezvoltare și mai ales o deschidere a publicului către camionetele cu mâncare, dar cum se vede din miez?

E o dezvoltare naturală și este foarte bine că apar multe food truckuri. Însă nu e un domeniu ușor și sunt multe aspecte care în vreo 2 ani vor cerne din foodtruckuri. De la menținerea calității până la tot tăvălugul pe care îl presupune mutarea de la un festival la altul. Iar abilitatea de a face față chestilor ăstora va face diferența.

 

De câți oameni e nevoie pentru ca BurgerVan să funcționeze? Care este echipa?

Depinde de eveniment. în general mergem cu o echipă de 6 oameni la evenimentele mari. Pentru că totul este gătit pe loc și cooked to order, ne trebuie mai mulți oameni pentru a minimiza pe cat posibil timpul de livrare.

Momentan echipa este destul de mare, pentru a putea face față tuturor evenimentelor. Toată lumea este importantă pentru livrarea unui produs corespunzător, de la casier, bucătar și ajutor de bucătar, până la cei care se ocupă de controlul calității. Niște oameni uitați, aș putea zice, sunt șoferii, fără de care van-urile și cumpărăturile n-ar mai ajunge de multe ori la festival.

13716006_1390686474279575_3616513790535391918_n.jpg

 

Cea mai tare aventură cu van-ul pe care ați avut-o?

Prima deplasare în afara orașului la festivalul de film Victoria. S-au deschis ușile pe drum, am alergat prin multe orașe după marfă, dar a fost o experiență fără de care probabil nu ne-am fi descurcat la festivalurile ce au urmat.

 

Când v-ați simțit cel mai încercați? Care a fost acel „boiling point”?

La fiecare mare festival din fiecare vară după ora 2pm când temperatura în van ajunge la aprox. 50 de grade lângă plită.

 

Care sunt planurile de viitor pentru BurgerVan?

Urmărim dezvoltarea și stabilizarea brandului și pe piața de locații fixe.

 

Care e cel mai dorit burger de la voi?

Burgerul favorit al celor care vin la noi este Royal w/ Cheese.

 

Bonus track: O melodie de la BurgerVan pentru gurmanzi?

Scott Walker - The Electrician, pentru când lumea așteaptă să se deschidă trapa la van.

 
 
SHARE:ADAUGA UN COMENTARIU


history

Cand creativitatea si experienta fac echipa buna - Sugubat Food Truck

De la pionierii street food-ului în România, Burger Van, o dedicație dulce, vibrantă și instagramabilă - Șugubăț Food Truck.

09.Mar.2020

IndiVan - Primul foodtruck cu mancare indiana din Romania

Un absolvent de Psihologie a găsit echilibrul în arta culinară. Și nu de orice fel, ci indiană, bucătărie cunoscută de mulți ca fiind bogată

24.Feb.2020

O rulota poloneza, bauturi premium si un mix reggae au conturat visul a doi romani - Synergia Truck

O rulota poloneza, bauturi premium si un mix reggae au conturat visul a doi romani - Synergia Truck

20.Jan.2020