ADAUGA UN TRUCK
IndiVan - Primul foodtruck cu mancare indiana din Romania

TRUCK OF THE WEEK

IndiVan - Primul foodtruck cu mancare indiana din Romania

Data Publicarii: 24-02-2020 | 2880 Vizualizari

Un absolvent de Psihologie a găsit echilibrul în arta culinară. Și nu de orice fel, ci indiană, bucătărie cunoscută de mulți ca fiind bogată în mirodenii, diversă și, bineînțeles, foarte gustoasă. Dar este un foodtruck cu mâncare indiană potrivit pentru piața din România și sunt preparate pe gustul românilor? Ce provocări și ce experiențe au întâmpinat cei de la IndiVan aflăm în acest articol semnat Truck of The Week pe Food Truck Society.

Faceți cunoștință cu IndiVan!

Cum s-a născut IndiVan?
IndiVan a venit ca o soluție la nevoia mea de a trăi din a face mâncare pentru oameni. Sunt absolvent de Psihologie. Am lucrat câțiva ani în domeniu, iar în urma unei crize existențiale (milenialli vor înțelege), mi-am regăsit echilibrul în a găti. Nu a mai durat mult (cam 2 săptămâni) până când am renunțat la ce făceam înainte și am început să lucrez în foodtruck-ul unui prieten. După încă două luni, desenam schița pentru IndiVan și vorbeam pentru prima dată cu un organizator de evenimente de street food. 

De ce mâncare indiană?
Primul răspuns: pentru că nu făcea nimeni. Și pentru că îmi plăcea și încă îmi place foarte foarte mult mâncarea indiană. Pe parcurs am descoperit că, de fapt, există o similaritate foarte mare între stilul de a găti un curry, de exemplu, și felul în care eu îmi gestionez viața, în general. Chestia asta mi-a plăcut foarte mult. Apoi, mai sunt și niște aspecte tehnice, precum faptul că mâncarea indiană întrunește niște principii care îmi plac: se gătește încet, are multe condimente, e colorată și foarte puternică în aromă. 

Pasionați de arta culinară sau bucătari cu acte în regulă?
Răspunsul este da. La început însă, eram doar pasionați. După primul sezon de streetfood și după câteva cereri de a găti pentru evenimente private, am simțit nevoia să înțeleg de ce se întâmplă ceea ce se întâmplă în tigaia mea. Așa că am început școala, am învățat, am făcut practică, iar acum suntem bucătari cu acte în regulă. 

Bucătăria indiană e vastă, are zeci de ramuri. E vreun stil anume pe care l-ați adoptat sau ați cules rețete din mai multe stiluri?
Noi am mers pe principiile bucătăriei de nord, care are la bază masale uscate (mixuri de condimente care au fost măcinate). Am ales asta strict pentru că este mai pretabil pentru o activitate în care bucătăria ta se mișcă dintr-un loc în altul, și ai nevoie să scoți volume mari de mâncare, în timpi foarte scurți. Ne-ar fi plăcut să servim un Biryani mișto, însă după primii 50 de clienți am fi rămas sold out 😊). Totodată, a fost ambiția noastră să comercializăm și streetfood indian, cu care lumea nu e obișnuită. Așa că avem în meniu preparate de stradă într-atât de populare, încât se găsesc în cam orice zonă din India (Samosa, onion Bajia, Bhel Puri).

Folosiți retețele 100% tradiționale sau sunt interpretări? 
Noi suntem de școală veche și ne alocăm resursele în a îndeplini posibile așteptări cu care oamenii vin pe la noi. De aceea, căutăm să executăm cu precizie o rețetă tradițională, decât să o reinventăm noi, dacă poate exista așa ceva. Asta descrie 75% din meniul nostru. Restul de 25% este ocupat de un preparat „pe gustul românilor”, făcut cu ingrediente și pe principii indiene. E vorba de Punjabi Fries, unde avem cartofi prăjiți cu mirodenii, peste care răsturnăm o porție serioasă de curry făcut din cărniță tocată de porc. Nici cartofii, nici porcul nu sunt ingrediente specifice acestei bucătării, însă la noi se vinde bine, după cum am intuit. În rest, avem Butter chicken, care este făcut după o rețetă clasică și care este în prezent top seller.

Care a fost cea mai mare provocare culinară pe care v-a ridicat-o bucătăria indiană?
Platingul este o mare provocare. Indienii nu pun accent pe treaba asta, foarte mult. La ei plating = cât mai multe toppinguri, cât mai încărcat, cât mai colorat. La noi nu prea se aplică, așa că am avut bătăi de cap cu a scoate o farfurie minimalistă și cât se poate de transparentă. O altă provocare este dată de volumul mare de mâncare pe care il vindem la un festival, în raport cu tehnica de gătire înceată (slow cooking). Pentru că vrem să respectăm timpul lung de gătire, trebuie să facem niște forecasturi foarte precise pentru a fi în stare să nu refuzăm clienții (pentru că rămânem fără mancare), să le servim mâncare proaspătă și să fie aceeași calitate de fiecare dată.

Ați întâmpinat dificultăți în procurarea ingredientelor specifice, în timp ce vă aflați la evenimentele prin țară?
Da, însă asta s-a întâmplat la primele evenimente, când nu știam care va fi fluxul de vizitatori. Țin minte că la primul eveniment, la Cluj, în mai 2018, am pornit la Cluj cu 10 KG de orez, zicându-ne că și dacă e să ne rămână, nu se va strica. După 5 ore din prima zi de eveniment, am mers la un magazin local de condimente și am cumpărat tot orezul basmati pe care il aveau pe stoc (110kg).
În prezent, știm cum să ne pregătim din timp, și am făcut față cu brio și la evenimente care au depășit și de 4 sau 5 ori așteptările noastre.

Ce preparate au fost cele mai apreciate de către clienții IndiVan de când existați?
Cel mai și cel mai mult am vândut butter chicken. Un curry de pui cu sos de roșii și mirodenii din belșug, lângă care punem o porție bună de orez basmati de calitate foarte bună. Lumea ne reperează după acest preparat. Următorul ar fi Onion Baji, care este singurul preparat care a stat pe meniul nostru de cand am deschis și până în prezent. Sunt niște chifteluțe din ceapă și un mix de făină de năut și făină de orez, cu o sumedenie de mirodenii, care merg foarte bine cu ceva picant și cu bere. 

Dar preparatul vostru favorit și de ce îl recomandați?
Onion Baji
 ar fi acela. În primul rand pentru că este un preparat de stradă, iar noi suntem un foodtruck. (în opinia noastră, sunt puține foodtruckuri care fac mâncare de stradă, în adevăratul sens al cuvantului) Apoi este o combinație de gusturi pe care nu am mai întâlnit-o în vreun alt preparat. Textura e foarte crunchy, iar interiorul este mushy. Pur și simplu îl iubim, și toată echipa mănâncă cel puțin 10-15 chifteluțe pe zi. 

Ați luat contact cu comunitatea indienilor din București prin pasiunea voastră? 
Desigur. Nu am văzut vreun indian, fie el turist sau nu, să treacă prin fața truckului și să nu se oprească la noi, să facă poze și să fie super mirați că există așa ceva aici. Cel mai drăguț feedback pe care l-am primit a fost de la un nene indian, în Sibiu, care după ce a mâncat la noi a spus: „I’d never thought a white guy would serve me such a correct curry, ever. Congratulations!”

Ce ne pregătește IndiVan în anul 2020?
În 2020 IndiVan va fi de găsit la câteva evenimente de streetfood, majoritatea în București, deși vom ajunge și la Cluj sau Brașov. În schimb, plănuim să participăm la principalele evenimente de muzică la care participă și cei cărora (credem noi că) ne adresăm. Ne vom întâlni probabil la Electric Castle, la Summerwell, The Carnival, și altele. Vom posta pe pagina noastră de facebook @indivanfoodtruck de fiecare dată când vom participa la un eveniment. Ne vedem pe stradă!

SHARE:ADAUGA UN COMENTARIU


history

Cand creativitatea si experienta fac echipa buna - Sugubat Food Truck

De la pionierii street food-ului în România, Burger Van, o dedicație dulce, vibrantă și instagramabilă - Șugubăț Food Truck.

09.Mar.2020

O rulota poloneza, bauturi premium si un mix reggae au conturat visul a doi romani - Synergia Truck

O rulota poloneza, bauturi premium si un mix reggae au conturat visul a doi romani - Synergia Truck

20.Jan.2020