ADAUGA UN TRUCK
Doua filme si o pasiune inedita pentru preparatele cubaneze au oferit romanilor Cubano Food Truck

TRUCK OF THE WEEK

Doua filme si o pasiune inedita pentru preparatele cubaneze au oferit romanilor Cubano Food Truck

Data Publicarii: 26-02-2018 | 2964 Vizualizari

Combinația de film documentar despre muzica cubaneză și filmul Chef ne-au dus în față ceea ce astăzi este Cubano Food Truck. La Truck of the Week, am discutat cu cei de la Cubano despre preparatele sud-americane, despre povestea lor și ce planuri au pentru anul acesta. Citește interviul integral mai jos pentru a afla și despre surprizele din meniul Cubano.

 

Spiritul cubanez a ajuns la noi prin voi. Chiar și truck-ul, prin culorile sale vibrante, parcă ne introduce în Havana. Cum v-a venit această idee?

Totul a început cu un documentar despre muzica cubaneză: „Buena Vista Social Club”. M-am îndrăgostit pe loc de muzica lor și m-a făcut să mă apropii de cultura lor. Ulterior am vizionat și filmul „Chef” care a pus capac, ca sa spun așa.

 

 

Când a fost prima dată când ați intrat în contact cu bucătăria cubaneză?

Am intrat în contact cu bucătăria lor pe la 19 ani. Am locuit cu o familie de cubanezi și am lucrat în cele mai bune restaurante latine din Catalunya.  După aceea, am emigrat în Londra și am lucrat în Sushi Samba (Fusion Japonez/Latin) și în cel mai bun restaurant latin din UK, Gaucho.

 

 

În ce fel se diferențiază aceasta față de alte preparate sud-americane? Care este specificul ei?

Bucătăria cubaneză este total diferită față de celelalte țări latine. În Cuba se cunoaște influența africană prin preparate ca fu-fu (un mash din platano verde), ropa vieja (pulled beef), frijoles (un tip de fasole care este neagra și foarte gustoasă).

Bucătăria cubaneză nu este așa bogată. Datorită embargoului, au trebuit să se descurce cu ce produceau pe insulă. De exemplu, Cubano sandwich nu vine din Cuba sută la sută. A fost creat și făcut popular de cubanezii din Miami. Fiind un sandwich complex și foarte gustos, a ajuns repede să fie popular în toată lumea. Pentru un Cubano autentic, Caja China sau Caja Cubana este esențială… și ea, la rândul ei, a fost inventată tot de un cubanez din Miami. Este un cuptor din lemn, cu o cuvă din inox în interior, pe care se atașează o tavă cu lemnele de foc sau cărbunii. Jarul este deasupra cărnii care se gătește la abur, abur care frăgezește carnea la perfecțiune.

 

 

Bucătăria latină este bogată și diferită de la o țară la alta. De exemplu, Argentina este faimoasă pentru vita Aberdeen Angus, un soi de vită scoțiană care crește în La Pampa, o pășune verde și întinsă cam cât România de mare. Condițiile climatice din Argentina și metoda de a sacrifica animalul fără durere și fără nici un pic de stres fac din vită să producă o carne de calitate superioară, top trei în lume. Sosurile chimichurri și salsa criolla sunt cele mai faimoase sosuri argentiniene care îmbracă elegant această carne deosebită.

Bucătăria peruană, preferata mea, este bogată în sea food cu preparate ca Cevice (un Carpaccio din pește crud, marinat în Leche de Tigre),  Causa Limeña etc. În bucătăria peruană se folosește des Aji Morado sau Aji Amarillo care este o combinație între ardei iute și ardei gras puțin dulceag, ce se găsește numai în Peru. Columbiana este faimoasă pentru chicharrón (slow cooked pork), chorizo, embutidos… cea Chiliană este faimoasă prin preparate slow cooked din fructe de mare și pește.

 

 

Dar ce anume au în comun toate aceste bucătării latine?

Trei preparate au în comun bucătăriile latine. Empanadas, care sunt Pastry umplute cam cu orice numai să nu fie dulci. Faimoase sunt cele din Colombia și Venezuela care combină pulled beef cu legume sau brânză nesărată cu spanac. Arepas sunt niște lipii mai groase făcute în general din făină de porumb și Frijoles, o mâncărică dintr-un tip de fasole neagră. Preparat cu origini africane. Toate cele trei preparate se găsesc în toate țările latino-americane, dar se gătesc diferit de la o țară la alta.

 

Cum a fost 2017 pentru Cubano Food Truck?

Pentru Cubano food Truck 2017 fiind primul an, a fost armată. A fost un drum anevoios cu multe obstacole, dar ele ne-au ajutat să ne perfecționăm. Acum totul e standardizat și pus la punct. Important pentru noi e să fim constanți în ceea ce facem și să găsim colaboratori serioși și cu chef de muncă.

 

 

Care a fost cel mai iubit preparat din meniul vostru în 2017?

Cel mai iubit preparat a fost El Gordo care este construit într-o chiflă pufoasă, folosind o rețetă cubaneză, în care se adaugă salsa Ferrer (muștar, maioneză și tarhon), cașcaval swiss, bacon crocant și, bineînțeles, carnea care este marinată în salsa Mojo (sos specific Cubanez), demiglass, și salsa Mojo Verde și platano verde.

 

Care sunt planurile voastre pentru sezonul care urmează?

Pentru anul 2018 ne-am propus să mergem în toată țara la cât mai multe street food festivals. Cu siguranță vom anunța unde vom fi prezenți pe rețelele sociale, așa că nu uitați să ne urmăriți!

 

Plănuiți un refresh în meniul vostru sau noi preparate?

Sigur! O să fie un refresh la meniu. Tot ce pot sa spun acum este că pregătim două staruri noi, iar sandvișurile vor fi mai mari și mai bogate. Mai multe nu pot să zic acum că stric surpriza.

 

 

Un mesaj pentru gurmanzi?

Pentru gurmanzi? Sigur! “We cannot be sure of having something to live for unless we are willing to die for it” (Che Guevara). If you are not sure or if you are, have a Cubano and you will be just fine. :)


 

SHARE:ADAUGA UN COMENTARIU


history

Cand creativitatea si experienta fac echipa buna - Sugubat Food Truck

De la pionierii street food-ului în România, Burger Van, o dedicație dulce, vibrantă și instagramabilă - Șugubăț Food Truck.

09.Mar.2020

IndiVan - Primul foodtruck cu mancare indiana din Romania

Un absolvent de Psihologie a găsit echilibrul în arta culinară. Și nu de orice fel, ci indiană, bucătărie cunoscută de mulți ca fiind bogată

24.Feb.2020

O rulota poloneza, bauturi premium si un mix reggae au conturat visul a doi romani - Synergia Truck

O rulota poloneza, bauturi premium si un mix reggae au conturat visul a doi romani - Synergia Truck

20.Jan.2020